Evropska nedelja mobilnosti 2011.

Grad Beograd je po prvi put zvanično učestvovao u Evropskoj nedelji mobilnosti septembra 2011, upravo u okviru našeg projekta. Tokom sedam dana trajanja ove manifestacije, više aktivnosti bilo je organizovano u zajedničkim naporima UNDP Srbija i Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Alliance, uz političku i finansijsku podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu. Cilj kampanje koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila.

Najzanimljivije aktivnosti ENM 2011. u Beogradu bile su promocija novih zona usporenog saobraćaja, pešačka subota (ponovo organizovana posle dužeg perioda), promotivna biciklistička vožnja uz promociju brojača bicikala postavljenog u pristaništu), te obeležavanje svetskog dana bez automobila i izložba dečijih crteža na temu alternativne mobilnosti.

Izložba je održana u galeriji Ozone 22. septembra 2011, gde su bili izloženi najuspešniji radovi po oceni žirija sastavljenog od predstavnika Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Sekretarijata za saobraćaj i UNDP Srbija. Ukupno je pristiglo preko 1300 radova iz 72 škole, od kojih je 110 selektovano za izložbu, a autori 10 najboljih radova dobili su i nagrade. Prvu nagradu (električni bicikl) dobio je Đorđe Ogrizović iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“, dok su drugoplasirani Nikolina Jovanović, Una Ranković, Lazar Andrejić, Anja Kuzmanović, Marijana Gajić, Dora Dodig, Uroš Bogićević, Veljko Mitić i Vukan Ljubojević dobili bicikle. Izložbu su otvorili gospodin Dragoljub Đakonović, gradski sekretar za saobraćaj i gospodin Juerg Staudenmann, zamenik stalnog predstavnika iz UNDP Srbija, a pored navedenih nagrada, majice i biciklističke mape bile su podeljene svoj prisutnoj deci kao uspomene na takmičenje i prvo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti u Beogradu.

Katalog dečijih crteža sa takmičenja održanog tokom ENM 2011
Prezentacija ENM 2011. U Beogradu