Evropska nedelja mobilnosti 2013.

Od 16. do 22. septembra 2013. Evropska nedelja mobilnosti je ponovo obeležena u Beogradu. Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, koja se širom Evrope organizuje uz podršku Generalnih direktorata Evropske komisije za životnu sredinu i saobraćaj. Ovo izdanje ENM bilo je treće organizovano u sklopu projekta „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“, i kao takvo bilo je najambicioznije osmišljeno do sada. Čitav niz aktivnosti i događaja organizovan je kroz ovaj projekat (koji UNDP Srbija sprovodi u saradnji sa Ministarstvom energtike, razvoja i zaštite životne sredine i gradom Beogradom). Kampanji su se pridružile i druge institucije, te su pojedine aktivnosti organizovane i od strane Sekretarijata za saobraćaj, dok je Delegacija EU u Srbiji takođe dala značajan doprinos kroz događaje koji su bili u njihovoj organizaciji. Tema ovogodišnje ENM bila je „Čist vazduh – vi ste na potezu“, pa su sve aktivnosti bile pažljivo osmišljene kako bi odgovorile na zadati slogan.

P9150036P9150028Prvi dan kampanje, ponedeljak 16. septembar, bio je posvećen promovisanju javnog prevoza. Visoki zvaničnici UNDP Srbija, EU Delegacije i Sekretarijata za saobraćaj obratili su se medijima i najavili događaje koji će se održati tokom nedelje, pre nego što su simbolično ušli u autobus na liniji 95 na Novom Beogradu, koristeći ga kao prevozno sredstvo do centra grada, gde su se pridružili drugim učesnicima međunarodne konferencije posvećene zaštiti životne sredine i mobilnosti. Grad Beograd ne koristi samo reči u promovisanju svog javnog saobraćaja: nedavno je potpisan ugovor za kupovinu 200 novih autobusa sa najvišim standardima zaštite životne sredine (55 ih je već u upotrebi), dok su poslednji od 30 novih tramvaja pušteni u saobraćaj ranije ove godine.

IMG_2312IMG_2328Tokom prošlogodišnje Evropske nedelje mobilnosti bio je promovisan sistem javnih bicikala za osoblje Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine (MERZ), koji je omogućen kroz donaciju 20 bicikala i češljeva za njihovo parkiranje od strane UNDP Srbija. Kao nadogradnju ove inicijative, koja je sudeći po tome da su bicikli bili gotovo stalno u upotrebi bila uspešna, novi kontingent od 20 bicikala bio je formalno predat ministarstvu u utorak 17. septembra. Sistem javnih bicikala kao onaj koij postoji u mnogim svetskim gradovima će bez sumnje jednog dana postojati i u Beogradu, ali za sada zaposleni u MERZ imaju priliku da budu trend seteri i pokažu pozitivan primer svojim sugrađanima da je vožnja bicikla u svakodnevnom saobraćaju ne samo moguća, već i krajnje realno i isplativo rešenje. Ova inicijativa može biti malog obima, ali je istovremeno i deo veće slike – one koja pokazuje da je broj biciklista u saobraćaju u Beogradu u stalnom porastu.

IMG_20130918_092818Sreda 18. septembar bila je započeta radionicom posvećenom eko-vožnji. Reč je o novoj tehnici vožnje motornih vozila koja donosi ekonomske, ekološke i bezbednosne koristi učesnicima u saobraćaju. Program obuke na polju eko-vožnje za jedan broj profesionalnih vozača zaposlenih u gradskim službama organizovan je ovog leta kroz projekat „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“, a radionica koja je održana u prostorijama Sekretarijata za saobraćaj bila je dobra prilika da se zaokruži obuka i predstave njeni rezultati predstavnicima gradskih institucija, kao i predstavnicima privatnih kompanija koje se bave saobraćajem i koje bi takođe mogle imati koristi od usvajanja takve tehnike vožnje.

DSCN8024P9180042Malo kasnije istog dana bio je rad na još jednu gradsku instituciju da prikaže svoj doprinos u promovisanju održive mobilnosti. Sistem „Parkiraj i bicikliraj“, koji funkcioniše u okviru JKP „Parking Servis“, omogućuje vozačima da ostave svoje automobile na parkinzima na tri lokacije koje se nalaze na obodu centralnog dela Beograda, gde mogu da preuzmu električne bicikle i nastave svoj put kroz centar grada na način koji je praktičniji i koji ne zagađuje okolinu. Ova sistem bio je promovisan kraćom vožnjom električnih bicikala u blizini SC „Milan Gale Muškatirović“ na Dorćolu, u kojoj su učestvovali gradski zvaničnici i njihovi gosti.

P9190064Dva događaja održana su u četvrtak 19. septembra. Pošto se godinu dana ranije uvedeni sistem javnih bicikala pri MERZ pokazao kao dobro rešenje, manji sistem ove godine inaugurisan je u Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda. UNDP Srbija je donacijom pet bicikala omogućila funkcionisanje ovog sistema, koji će osoblju ove gradske institucije biti na raspolaganju za njihove svakodnevne zadatke, a bicikli su formalno predati na korišćenje na manjoj ceremoniji održanoj u četvrtak ujutru.

Veče tog dana bilo je posvećeno autorima najboljih fotografija sa konkursa „Volim da vozim bicikl“, koji je bio oglašen dve nedelje ranije. Najboljih 50 fotografija po izboru žirija bile su predstavljene na izložbi održanoj te večeri u galeriji „O3one“, dok su autori pet najboljih radova – Goran Ivetić, Jan Valo, Lazar Zarupski, Aleksandar Gazibara i Snežana Lukić – nagrađeni biciklima. Dodela nagrada takođe je održana u galeriji, u kojoj su autori i njihovi gosti napravili veoma prijatnu atmosferu.

 

IMG_2365IMG_2368U petak 20. septembra u Palati Srbija na programu je bila radionica pod nazivom „Čist vazduh“. Radionicu su zajednički organizovali MERZ i UNDP Srbija, a ona je okupila stručnjake iz nacionalnih i lokalnih institucija aktivnim u oblastima zaštite životne sredine, klimatskih promena, saobraćaja i javnog zdravlja. Učesnici radionice imali su priliku da razmene iskustva u vezi sa njihovim praksama, kao i da otkriju veze između oblasti u kojima su njihove svakodnevne aktivnosti bazirane – oblasti u kojima su neophodne saradnja i koordinacija kako bi došlo do sinergije i stvaranja boljih životnih uslova za sve građane. Prezentacije sa radionice možete preuzeti ovde.
1-UNDP-cist vazduh-Misanovic
_TiPopovic_MONITORING AND AIR QUALITY IN SERBIA
Утицај саобраћаја на квалитет ваздуха
Odrzivi saobracaj_projekat_GEF_UNDP2
Lazar Divjak, Clean Air workshop
Kvalitet vazduha grad Beograd
D Bozanic_saobracajUNDP-sep2013
Biomonitoring_M.Anicic Urosevic
13UNDP_Vladimir_Djoric_SF

Ako je događaj organizovan u petak bio namenjen užem krugu stručnjaka i profesionalaca, aktivnost koja je bila planirana za subotu 21. septembar odnosila se na mnogo širu publiku. Kao što je bio slučaj u prethodna dva izdanja Evropske nedelje mobilnosti u Beogradu, promotivna biciklistička vožnja kroz grad bila je obavzan deo kampanje. Svi su bili pozvani, a više stotina biciklista okupilo se i vozilo trasom koja je vodila od Trga Republike u samom srcu grada, preko starog i Novog Beograda, do cilja u blizini skejt parka Ušće. Prvih 250 biciklista koji su se prijavili za vožnju dobili su na poklon majice pred start vožnje, ali najsrećnijih petoro učesnika bilo je posebno obradovano na kraju, kada je održano izvlačenje nagrada. Pet bicikala je tako poklonjeno, što je bio simboličan gest načinjen u cilju motivisanja više sugrađana da voze bicikl, ali i znak zahvalnosti svima koji su podržavali ovu i srodne aktivnosti i pomagali u promovisanju upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva u Beogradu – prevoznog sredstva čija je upoteba korisna za zdravlje i koja pomaže u očuvanju životne sredine.

P9210162P9210273Po običaju, dan kojim se završava ENM poznat je i kao „Dan bez automobila“. U skladu sa tim, deo centralnog Beograda bio je zatvoren za motorna vozila tokom nedelje 22. septembra, a više aktivnosti čija su ciljna publika bili pešaci i biciklisti bilo je organizovano tokom čitavog dana. Beograđani su tako mogli da uživaju u centru grada koji je bio oslobođen od uobičajene saobraćajne gužve i buke.

 

Ova Evropska nedelja mobilnosti bila je poslednja koja se obeležava u okviru projekta „Podrška održivom saobraćaju u gradu Beogradu“, pošto se očekuje da isti bude zavšren do maja 2014. godine. Tokom implementacije projekta lansirano je više inicijativa i aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje transportnih sistema Beograda uz minimiziranje neželjenih dejstava istih na životnu sredinu. Svakako, jedan od uspešnih primera ovakvih napora je i uvođenje Evropske nedelje mobilnosti u agendu redovnih gradskih aktivnosti, u kojoj se ova kampanja sada nalazi. Sudeći po angažovanosti svih koji su učestvovali u organizovanju događaja koji su se odigrali od 16. do 22. septembra ove godine, posvećenost i fokusiranost predstavnika nacionalnih, lokalnih i međunarodnih institucija uključenih u pripremu kampanje svedoči o tome da će Evropska nedelja mobilnosti nastaviti da bude redovno obeležavana u Beogradu i u narednim godinama.