Beogradski Coca-Cola Biciklistički dani

Postavljeno dana 08.05.2013.

Prvi Beogradski Coca-Cola biciklistički dani biće održani 18. i 19. maja u Beogradu. U organizaciji Coca-Cola Sistema, Asocijacije Sport za sve, Biciklističkog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom UNDP projekta “Podrška održivom saobraćaju u Beogradu”, ova manifestacija ima za cilj promociju zdravog i aktivnog načina života, druženja, rekreativnog i redovnog bavljenja sportom, ali i pospešivanje upotrebe bicikla kao ekonomičnog i alternativnog prevoznog sredstva, koje doprinosi očuvanju životne sredine.

„Beogradski Coca-Cola biciklistički dani su logičan nastavak brojnih aktivnosti kojima Coca-Cola želi da promoviše sport i aktivan način života koji je preduslov dobrog zdravlja. Coca-Cola sistem u više od 150 zemalja sveta podržava preko 280 programa za promociju fizičke aktivnosti. Samo prošle godine, u Evropi je, zahvljujući ovim programima, više od sedam miliona ljudi bilo fizički aktivno. Kao tradicionalni pokrovitelji Beogradske Coca-Cola Biciklijade želimo da istaknemo sve prednosti rekeativnog bavljenja fizičkom aktivnošću i bicikla kao rekreativnog sredstva koji ujedno pruža mogućnost da izbegnemo gradske gužve i manje zagađujemo životnu sredinu. Drago nam je što se projekat širi i što će ove godine manifestacija koja traje dva dana biti idealna prilika za sve naše sugrađane da vikend provedu u vožnji na dva točka, a nadamo se da će ovu naviku i uvrstiti kao redovnu rekreativnu aktivnost“ rekla je Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola Sistema.

„Svi smo upoznati sa problemom intenziteta gradskog saobraćaja i negativnim posledicama koje on ima na životnu sredinu. UNDP Srbija više od dve godine sprovodi projekat „Podrška održivom saobraćaju u Beogradu“ sa ciljem da se poboljša infrastruktura upravljanja saobraćajem i podrži ekološki i održivi razvoj grada. Čast nam je i zadovoljstvo da smo uspeli da sa partnerskim organizacijama pokrenemo Dane bicikliranja, kako bismo, svi zajedno, promovisali alternativnu mobilnost i bicikl kao ravnopravno prevozno sredstvo na gradskim ulicama“ rekla je Natasha Martins, predstavnica UNDP Srbija.

Za sve ljubitelje dvotočkaša, tokom pretposlednjeg vikenda u maju biće organizovane dve rekreativne vožnje i brojne aktivnosti u prirodi. U subotu, 18. maja će iskusniji rekreativci biti u prilici da dan provedu na biciklima u rekreativnoj vožnji od Trga Republike do Avale i nazad, a u nedelju, 19. maja su svi dobrodošli na rekreativnu vožnju gradskim ulicama – tradicionalnu Beogradsku Coca-Cola biciklijadu, koja se ove godine održava deveti put. Osim vožnje, za sve učesnike pripremljen je i zabavni program, nagradna lutrija i mnoge druge aktivnosti.