Angela Merkel će posetiti Eurobike i dati najveći značaj biciklizmu

Postavljeno dana 14.08.2013.

merkel_and_good_companyPo prvi put jedan nemački kancelar će posetiti „Eurobike“, najveći evropski sajam biciklizma, što je znak da svetski lideri počinju da shvataju značaj biciklizma i ekonomskih koristi koje ga prate.

Svetski ekonomski forum, samiti G8 i G20, i sada „Eurobike“. Ovog leta u agendi Angele Merkel po prvi put se nalazi najveći evropski sajam biciklizma, što ga stavlja rame uz rame sa najznačajnijim skupovima u svetu ove godine. Nemačka kancelarka će otvoriti i posetiti ovaj skup 28. avgusta.
„Poseta gospođe Merkel daje temi vožnje bicikla jaču političku dimenziju“, navodi Klaus Velman (Wellman), direktor sajma u Fridrihshafenu, u kojem se održava manifestacija. Ovo je još jasnije ako se uzme u obzir da Merkelova bira da se bavi aktuelnostima biciklizma u sred kampanje pred izbore u Nemačkoj.

Ipak, još značajnije je to što poseta kancelarke Merkel sajmu „Eurobike“ pokazuje globalnu promenu stava prema mobilnosti. Gospođa Merkel će prisustvovati sajmu jedne od najekološkijih i najčistijih industrija koja godišnje prihoduje 50 milijardi eura od prodaje bicikala, a očekuje se da će značajno rasti u narednim godinama.

„Poseta Angele Merkel ovom sajmu dokazuje da svetski lider koji se interesuje za budućnost transporta neće više posećivati samo fabrike automobila“, ističe Manfred Nojn (Neun), predsednik Evropske biciklističe federacije (ECF). „Sada morate ići i na sajam biciklizma. 75% Nemaca vozi bicikl manje ili više redovno. Političari jednostavno više ne smeju da ignorišu ovako veliku grupu glasača.“

Uz dvostruko više prodatih bicikala nego automobila u svetu, ECF i njen Klub biciklističke industrije (CIC) aktivno promovišu ove argumente i na „Eurobike“. Zastupnički samit ECF će predstaviti istraživanje koje procenjuje da su kombinovane koristi od upotebe bicikla vredne preko 150 milijardi eura samo za evropsku ekonomiju. Pored ovoga, studije ukazuju na to da šira upotreba bicikla može dovesti do ukupnih ušteda do 84 milijarde eura u sektorima zdravstva SAD i EU.

„Naš cilj je da motivišemo EU da obezbedi oko 6 milijardi eura za finansiranje biciklizma tokom narednih pet godina“, objašnjava predsednik ECF Manfred Nojn. „Konzorcijum najvećih banaka za multilateralni razvoj je nedavno namenio 175 miliardi dolara (oko 130 milijardi eura) za održivi saobraćaj. Sada ove velike investicije treba ispratiti političkom akcijom.“
Uz Angelu Merkel koja prisustvuje sajmu „Eurobike“, biciklizam dobija pažnju koju zaslužuje na najvišem političkom nivou, što je činjenica koju ostali svetski lideri neće moći da ignorišu.

* * *

O Evropskoj biciklističkoj federaciji (ECF)

Sa preko 70 članova iz 40 zemalja, Evropska biciklistička federacija (ECF) ujedinjuje biciklističke organizacije iz svih zemalja, dajući im glas na međunarodnom nivou. Cilj ECF je da kroz uticaj na na političke odluke u korist biciklizma doprinese povećanju broja ljudi koji voze bicikl.

Članovima ECF pomažu i mreže Naučnici za biciklizam, Gradovi za biciklizam i ECF Klub biciklističke industrije.

Više informacija dostupno je na www.ecf.com